Bazen misli

A spite?

Če tega vprašanja nisem slišala vsaj 4325x po prihodu iz porodnišnice… Veste, da so zapornike v Guantanamu mučili tako, da so jih namenoma zbujali in držali pokonci po 180ur skupaj? No, kak mesec nazaj sem se lahko poistovetila z njimi (ja, vam, drama queen, v resnici ni bilo tako grozno, ampak meni se je takrat zdelo še hujše ? ). Že ko se je rodila je bila Julija noro zaspan dojenček, verjetno je svoje naredila anestezija ob carskem rezu, verjamem pa, da je ta vzorec prenesla že iz maternice… v zadnjem mesecu nosečnosti sem šla enkrat dejansko preverit v porodnišnico, če je z njo vse ok, ker se po celo noč in večino dneva sploh ni premaknila! Ko smo prišli domov, je spala po 22ur na dan, kjerkoli si jo pač odložil in priznam, takrat sem si naivno predstavljala, da bo tako ostalo. Ja, vam pustim trenutek, da se nasmejite ?

Po približno treh tednih se je Trnjulčica začela zavedat okolice, ugotovila je, da je bolj fino spat v naročju, kot pa v svoji posteljici, še najbolj pa na zizi. Enkrat je zaspala ob 22h, drugič ob polnoči, vsakič ko sem se not ninja poskušala odmaknit milimeter stran pa je nastala panika. Ponoči se je zbujala na 2uri in godla kot razjarjen jazbec in to stopnjevala do alarma najvišje stopnje, dokler nisem obupala in je pač vzela k nama v posteljo, nato pa je bilo za tisto noč seveda konec pravega spanja. Posledično sem se zjutraj zbujala s heksenšusom in podočnjaki, ki jih ne bi mogle zakamuflirat vse mojstrice highlightinga in contouringa tega sveta.
V nekem zombi-transu je vse še nekako šlo do trenutka, ko se je zvečer odločila, da je previjalna miza v kombinaciji s posteljico kot da jo odlagamo v živo lavo; vsak večer je sledilo 30min histerično dretje, pri katerem sem se morala z mislimi odselit na Havaje in se hkrati zadrževat, da je ne odložim v njeno sobo, zaprem vrata in se zjokam na kavču. V večerih ki so sledili, niso pomagali niti obupani poskusi preprečevanja kaosa z zizo, samo da jo je pogledala je bilo še hujše.

Takrat sem se vrgla v obsežno raziskavo in najprej sva uvedla večerno rutino: kopanje, oblačenje v in striktno dojenje v leže pri zatemnjeni luči. Prve dni ni bilo vidnega izboljšanja, nato pa so se začeli izpadi krajšati, takoj, ko sva se ulegli v najino posteljo, sem ji čez oči dala tetra plenico in ji držala roko na obrazu, vse dokler se ni umirila in začela lepo jesti. Vmes sem jo nežno zbujala, da se je res čim bolj najedla, ko pa je res trdno zaspala (btw, to preverite tako, da malo dvignete rokico; če je omahne je out) sem jo preložila v obposteljno posteljico, kjer ima Sleepyhead gnezdece (lifesaver, ampak o tem drugič). Prvih 14 dni je bilo po tem potrebno hodit popravljat dudo vsaj po 5x v prvi uri in pol preden je trdno zaspala, potem pa se je že tako navadila, da je brez problema zaspala nazaj tudi, če se je med prestavljanjem predramila. Zdaj se zbudi enkrat med 4.30 in 6.00, podoji in spi dalje do cca. 10h.

Torej, malenkosti, ki so pri nas naredile ogromno razliko:
– Striktno držanje ure za spanje (Julija hodi spat po novi uri ob 7h)
– Kadar je ekstra sitna po celem dnevu obvezno kopanje
– Hranjenje v zatemnjeni sobi kjer spi, brez motečih faktorjev: prej sem jo dojila v dnevni sobi pred TV-jem, ona pa zvečer rabi nekaj časa, da preide v *stand-by* stanje po vsem, kar se ji je čez dan dogajalo in tako majhen dojenček še ne zna izklopit zunanjih elementov, zato posledično rabi več časa da trdno zaspi ko ga položite v posteljico
– Pazim, da se reees konkretno naje, drugače se zbuja na 3ure
– Podrem kupčka (drugače jo tišči v trebuščku in jo to zbuja)

Vem, da je vsak otrok drugačen, ampak upam, da bodo teli triki še kateri izmed vas priborili dodatno uro predragocenega spanca. V vsakem primeru mi sporočite, kako je šlo! ?

3 komentarji

 • Mojca
  8. novembra, 2017 at 23:51

  Super napisano:))!

  Odgovori
 • Debora
  9. novembra, 2017 at 00:00

  Mi smo tudi kaj kmalu zaceli z vecerno rutino..kopanje, doje je v sobi oz v zatemnjenem prostoru brez tv, mobitelov itd. Pa smo uspavanje na tak nacin iz 4urnega zmanjsali na 15min. In spi po 2x 4ure. Za nas ki smo se zbujali na dve ure in se manj je to dosezek…kaksen dan pa spimo po novem se do 11ih ampak z vmesnimi hranjenji ? vecerna rutina je ZAKON!?

  Odgovori
 • Galja
  10. novembra, 2017 at 21:33

  Mi imamo tudi vzpostavljeno tako rutino, izvzemši dojenja leže, pa se še kar zbuja na 2-3 ure. Podiranje kupčka terja potem še svoje, ker se razbudi, ce ji ga ne, jo pa tisci. No, upam, da bo pri dvrh mesecih uspel preklop na daljse spanje ?

  Odgovori

Oddajte komentar

To spletno mesto uporablja Akismet za zmanjšanje neželene pošte. Preberite, kako se obdelujejo vaši komentarji .