Bazen misli / Predstavljeno

IMAŠ PRAV-ico do počitnic

Trenutno je sezona dopustov v polnem razmahu, z roko v roki pa seveda ob tem cveti tudi posel vseh potovalnih agencij, kampov, hotelov in drugih počitniških aranžmajev. Sama sicer zelo nerada hodim na potovanja organizirano, saj imam rada nek svoj tempo in urnik, pa tudi nemalokrat se mi je že zgodilo, da oglaševano sploh ni bilo podobno končnemu rezultatu, kar je vedno pustilo nek grenak priokus. Prav zato sem resnično vesela, da sem tokrat lahko združila moči z Evropsko komisijo in v sklopu projekta Imaš prav morda komu pomagam, da ne zapravi celoletnih prihrankov za nekaj dni slabe volje.

Večina 500 milijonskega EU tržišča predstavljamo mladi med 18. in 35. letom, ki pa smo po raziskavah hkrati tudi najmanj ozaveščenih o svojih pravicah. Ko naleti na oviro marsikdo zaradi pomanjkanja informacij prehitro obupa in se vda v usodo, namesto da bi se suvereno postavil zase – in ravno zato je pomembno, da se o takih stvareh izobrazimo in pridobimo verodostojne informacije na enem mestu.

Kaj vam v takem primeru pripada?

– Če se izkaže, da prevoz, nastanitev ali kar koli drugega ni v skladu s tistim, kar je v
pogodbi ponujal organizator turističnega potovanja, lahko zahtevate znižanje cene (pri oceni, kolikšno je primerno znižanje cene, si lahko pomagamo s t. i. Frankfurtsko tabelo )

– V kolikor ste nezadovoljni, vam je organizator dolžan vrniti denar le, če ne odpravi napake

– Ko pride do hujših odstopanj, ste v določenih primerih upravični celo do odškodnine za izgubljene počitnice

Kaj storiti, če pride do težav?

– vsako nepravilnost TAKOJ prijavite

– izjemoma sami odpravite napako (npr. najamete drugo sobo) in kasneje zahtevate povračilo stroškov

– ko pridete domov priložite ustrezna dokazila (na primer oglas, katalog, fotografije, izjave, pisna dokazila)

– beležimo pomembna dejstva o pritožbenem postopku od začetka do konca

Kako preprečimo nevšečnosti?

– preverimo, ali je ponudnik dejanski organizator ali le posrednik (na to vas je sicer dolžan opozoriti)

– pozanimamo se o verodostojnosti na spletu ali pri prijateljih

Izjeme in pravila:

– plačila odškodnine ne moremo zahtevati, če smo za neskladnost odgovorni sami ali če je odgovorna tretja oseba, ki s turistično agencijo ni povezana in te neskladnosti organizator ni mogel predvideti ali se ji izogniti

– prav tako ne moremo zahtevati plačila, če je neskladnost posledica neizogibnih in izrednih okoliščin (npr. naravna nesreča, demonstracije)

– višino odškodnine sme organizator omejiti do zneska trikratne cene celotnega turističnega paketa. Ta omejitev pa ni dovoljena oziroma ne velja, če gre za odškodnino zaradi telesnih poškodb potnika ali če je organizator povzročil škodo namenoma ali iz malomarnosti.

 

Za več informacij obiščite spletno stran Evropske komisije v Sloveniji, kjer si lahko tudi podrobneje preberete o samem projektu.

 

*objava je nastala v sodelovanju z Evropsko komisijo v Sloveniji in Zvezo potrošnikov Slovenije*

Ni komentarjev

    Oddajte komentar

    To spletno mesto uporablja Akismet za zmanjšanje neželene pošte. Preberite, kako se obdelujejo vaši komentarji .