Bazen misli / Predstavljeno

“Kako boš pa ti z dvema?”

Iskreno? Nimam pojma ? Verjetno ste že zasledile, da Julija letos šprica vrtec – odločitev za to je padla po tehtnem premisleku, sploh, ker se s svetlobno hitrostjo približuje trenutek, ko bo v naše življenje vstopil četrti član družine in na glavo postavil naš dosedanji ritem.

Imava veliko srečo, da je Jakova mami učiteljica v pokoju, ki je doma dokaj blizu, zato je pripravljena priskočiti na pomoč pravzaprav kadarkoli in me tako resnično razbremeni. Brez nje si, iskreno, tega ne bi upala. Ponavadi pride k nam zjutraj in odpelje Julijo na sprehod, toliko da lahko postorim najnujnejše stvari za službo, če pa imam sestanke in druge opravke, na katere ne morem v duetu ostane tudi več ur.

Zakaj se nisva odločila za vpis v vrtec že zaradi same socializacije? Preprosto, ker v le to pri teh letih, na podlagi več prebranih raziskav, ne verjameva. Vse kaže, da so otroci do 3. leta induvidualisti, ki se še ne zapletajo v aktivno igro s sovrstniki, to sposobnost razvijejo šele pozneje, zato tudi vrtec pri tako majhnih otrocih nikakor ni nujna zadeva. Vem, da večina nima tega privilegija (ali pa bremena, kakor vzameš), da bi lahko delala od doma in žal nima druge izbire in v takem primeru pač ni dosti za razmišljati – od zraka se pač ne živi. Meni se zdi preprosto nelogično, da bi bila sama doma, v nek sistem pa potisnila otroka, ki niti še ne hodi in je bil praktično eno leto vajen moje konstantne bližine. To leto ali dve, odvisno od okoliščin, bi rada izkoristila, da se razvije kot individualna osebnost, preden jo najmanj za nadaljnih 15 let pošljemo v organizirane dejavnosti, kjer bo se bo morala zliti v kalupe.

Kako torej skrbim, da ne postane izolirana čudakinja? ? Predvsem imam to prednost, da so okoli nas same mlade mamice z otroci, starimi približno toliko kot Julija. Tako vseeno več kot dovolj časa preživi v družbi vrstnikov, ampak opažam, da se na začetku noro razveseli, potem pa se večinoma igrajo vsak po svoje. Hkrati čisto vsak lep dan izkoristiva in ga preživiva zunaj, kjer je stalno obkrožena z ljudmi, večkrat jo pustim v varstvu, da se navaja biti brez mene, predvsem pa delam na tem, da vedno počneva kaj novega in zanimivega ter se pri tem kar se le da zabavava!

Nekaj namigov, kako preživeti dni z malimi otroci pa TUKAJ!

 

L. ❤️

1 komentar

  • Tea
    23. septembra, 2018 at 13:23

    Pravijo, da je treba imeti tri otroke- ko gre eden lulat, se dva še vedno lahko igrata med sabo:)

    Odgovori

Oddajte komentar

To spletno mesto uporablja Akismet za zmanjšanje neželene pošte. Preberite, kako se obdelujejo vaši komentarji .