Bazen misli / Otroška oprema / Predstavljeno

Avtosedež Nuna Tres

Pred časom sem na glas razmišljala o tem, kako ekspresno se zadnja leta dogajajo spremembe in izboljšave –  eno izmed področij, kjer je to še posebaj vidno je nedvomno otroška oprema.

Večkrat sem imela kar malce slabo vest, ko sem podajala mnenje o takšnem ali drugačnem vozičku, avtosedežu ipd., na podlagi tega ga je nekdo kupil, potem pa sem čez eno leto hvalila drugega. Ne, ni bistvo v tem, da bi tisti prejšnji postal slab, nikakor. Vse, kar se zgodi v tem vmesnem času je to, da proizvajalci s svetlobno hitrostjo lansirajo izboljšave in ponudba na tržišču je danes popolnoma drugačna, kot je bila v času, ko sem te stvari izbirala pred tremi leti. Od lupinic, ki se poležejo, o katerih sem pri Juliji lahko samo sanjala pa do vrtljivih avtosedežev, izbira je res veliko bolj pestra in nasploh veliko boljša.

Super primer takšnega “novega izuma” je na primer Nuna Tres, avtosedež kategorije 0+/1/2/3, torej teoretično primeren za težo otroka od 0-36 kg (približno 12. leta). Ko sem se odločala za Tresa, sem si med drugim naredila en preprost izračun: če upoštevaš, da ga otroku kupiš takoj po prvem rojstnem dnevu, ko preraste lupinico (še vedno sem zagovornica, da se novorojenčke vozi v njih) in ga uporablja še 11 let, letno zanj plačaš 27 eur torej cela 2,25 eur mesečno. Ena kava na mesec za varnost in udobje otroka – vsekakor dobra naložba.

Katere karakteristike so me prepričale, da sem izmed konkurentov za Julijo izbrala prav tega?

 • vključena isofix baza
 • 9 stopinj odmika Isofixa od hrbtišča sedeža avta, da se poveča možnost naklona
 • barvni indikatorji pravilne namestitve (po domače, ne moreš namestit narobe)
 • možnost vožnje v obe smeri
 • opcija pripenjanja s pettočkovnim zapenjanjem in pasovi avtosedeža (vzvratno) ali s pasom avta (v smeri vožnje)
 • stranska zaščita v primeru bočnega trka
 • res vrhunski naklon, ki omogoča spanje tudi večjim otrokom (4 stopnje v smeri vožnje in 2 stopnji v nasprotni smeri)
 • po višini nastavljiv naslon za glavo z 10 položaji
 • stranski magneti za varnostni pas – deluje kot malenkost, ampak meni res olajša nameščanje v sedež, ker vmes pasovi ne lezejo pod otroka
 • vrhunski materiali: podporna blazina iz merino volne, spominska pena in zračnost
 • pralnost vseh prevlek na 30 stopinj (in po pranju ne pridejo ven za večno pomečkane, kot se nam je zgodilo pri znamki xx)

Mi smo izbrali barvo Granite, sivo različico in smo res zadovoljni. Malce me je samo skrbelo, ali mi bo zdaj pripenjanje veliko težje, saj sedeži te kategorije nimajo opcije 360 stopinjskega vrtenja, pa Julija suvereno sama zleze notri kljub temu, da imamo kar visok avto, potem pa samo še pritrdim pas. Ker otroka večkrat vozi tudi babica, bomo enaka nabavili še za njen avto, saj ju ima lahko potem dejansko vse do takrat, ko sedežev ne bosta več rabila in se bosta v avtu že lahko peljala normalno, brez, da bi vmes rabili karkoli menjati.

Če torej iščete avtosedež, kjer boste dobili res dobro razmerje med kvaliteto/varnostjo/ceno, je Tres zagotovo vreden, da ga vsaj uvrstite visoko na seznam kandidatov, saj sem prepričana, da bo v tem letu zagotovo postal eden izmed najbolj iskanih – in to upravičeno.

 

L.

 

*Objava je nastala v sodelovanju s podjetjem Mali Zakladi, kjer si Nuno Tres lahko tudi ogledate in stestirate*

Ni komentarjev

  Oddajte komentar

  To spletno mesto uporablja Akismet za zmanjšanje neželene pošte. Preberite, kako se obdelujejo vaši komentarji .