Bazen misli / Predstavljeno

Bezgov sirup

Če imate to srečo, da ste že “oddelale” svojo materinsko dolžnost, si ga lahko privoščite v osvežilnem (alkoholnem) Hugu, v nasprotnem primeru pa je super osvežitev kar sam – bezgov sirup je vedno super ideja!

Sama priprava je dejansko dokaj enostavna, meni je največ težav povzročalo iskanje cvetočega grma, ki ni preblizu ceste in steriliziranje steklenic.

Kaj potrebujete:

– 30 bezgovih cvetov

– 3 kilograme sladkorja

– 3 litre vode

– 3 citronke (kupite lahko prav takšne za bezgov sirup)

– 3 limone

– 1 limeto

– pest sveže mete in melise

 

Poiščite največji lonec, kar ga premore vaše gospodinjstvo, zavrite vodo s sladkorjem, nato pa vanjo dodajte bezgove cvetove, citronko, narezane citruse ter zelišča. Vse skupaj pustite 48 ur stati v temnem prostoru.

Po tem dobro operite steklenice in jih pred polnjenjem sterilizirajte – jaz sem jih dala za par minutk v pečico na 100 stopinj, medtem pa precedite tekočino. Optimalno je, če imate doma kakšne gaze ali staro redko tkano belo tetra plenico, saj tako zadrži tudi tiste manjše delce, ki bi drugače plavali po sirupu.

Vse skupaj dobro zaprite (preverite da tesni!), sirup pa spravite na hladno in temno mesto.

Mi ga najraje pijemo z radensko, ledom in okrašenega z limonino rezino 🙂

 

L. <3

 

1 komentar

  • Urška
    2. junija, 2018 at 23:30

    Sok je odličen tudi samo z 2kg sladkorja, malo manj sladek, ampak tako bolj osvežilen. Je pa pametno pred polnjenjem v flaše, pasterizirat tudi sam sirup (nekaj sekund na 72-76°C). 🙂
    Če obožuješ bezeg, pa ti priporočam, da sirup uporabiš za peko bezgove torte. 😀

    Odgovori

Oddajte komentar

To spletno mesto uporablja Akismet za zmanjšanje neželene pošte. Preberite, kako se obdelujejo vaši komentarji .