Bazen misli / Predstavljeno

Bitka z bakterijami

Tristan je imel pred kratkim en mesec. Minilo je malo več kot 40 dni, odkar smo ga spoznali, pa se mi zdijo časi pred njim kot v neki oddaljeni preteklosti. Kontrola pri pediatrinji je pokazala. da je izključno z dojenjem od najnižje teže pridobil že več kot 1500g, kar je ogromno, pa se mi še vedno v primerjavi z Julijo zdi tako krhek, da sem tokrat očitno postala bolj paranoična v želji po tem, da ga zaščitim.

Prvič sem rodila sredi vročinskega vala v avgustu in bacilom, iskreno, niti nisem posvečala pretirane pozornosti. Tisti najbližji so tako prišli že po enem tednu, meni pa so se zdeli starši, ki nič hudega sluteče obiske fanatično pršijo z razkužili milo rečeno, rahlo čudni. Potem pa sem bila priča zgodbi fantka moje dobre prijateljice, ki je zaradi navadnega, nam nenevarnega prehlada pristal na umetnih pljučih pri dobremu mesecu starosti. Čisto navaden obisk in smrkav nos znanke sta se prelevila v mesece in mesece kroničnih težav z dihali, obiskov pediatrične in groznih muk tako staršev kot tudi nebogljenega otroka in od takrat pač paničarim, brez da bi se ozirala na to, kako sitna izpadem. Tako sva do nadaljnjega odločila, da vrtčevskih otrok ne spuščava k dojenčku, saj na žalost med njimi vse prepogosto krožijo virusi, pediatrinja pa je ravno danes povedala, da je najhujša sezona RSV-ja letos šele pred nami zaradi izjemno blage zime, tako da je vsekakor boljša preventiva kot kurativa.

Vsem sva že vnaprej dala vedeti, da tokrat tudi načeloma zdravih obiskov ne sprejemava pred prvim mesecem (izjema je tašča, ki nama ogromno pomaga z Julijo), pa še to ne dovoliva nikakršnih poljubov ali pretiranega siljenja proti obrazku. Vsi imamo pravico do osebnega prostora in verjetno meni ne bi bilo prijetno, da bi vame rinil nek gigant in se drl “buci buc”, zato želim svojemu tudi otroku zagotoviti mir. Vse povabljene najprej napotiva v kopalnico, kjer si roke umijejo z Bio-D milom za razkuževanje rok in tako sem lahko mirna saj vem, da njegova nežna in hitro delujoča antibakterijska formula ubije kar 99,9% škodljivih mikrobov. Ker ne vsebuje nobenih petrokemikalij, sintetičnih parfumov in konzervansov je kljub temu primeren tudi za občutljivo kožo in je ne izsuši. Doma imam kar tri, dva z vonjem pelargonije in enega z limeto, vsakega v eni kopalnici in še dodatnega v kuhinji, tako da res dosledno skrbimo za higieno in se poskušamo izogniti kakšnim nepotrebnim virozam, na umivanje rok pred obroki in takoj po prihodu domov pa navajava tudi Julijo. V kuhinji ima svojo pručko, ki jo že “pripelje” do korita vsakokrat, ko ve, da je na vrsti hrana, potem pa si ponosno namili ročice in spere pod vodo. Ker Bio-D milo res lepo diši, ji je še posebaj zabavno, da ga vmes voha, zato ji vse skupaj predstavlja že čisto samoumevno rutino.

Če imate doma, ali pa šele pričakujete novorojenčka tako ne skrbite, kaj si bodo o vaših pristopih in zahtevah mislili drugi – konec koncev oni v primeru bolezni ne bodo sedeli ob otroku na infuziji, z aspiratorjem iz nosov med kričanjem in zviranjem vlekli smrkljev in zbijali vročine. Brez slabe vesti jih napotite v kopalnico, ker njim to vzame le dve minutki, vam pa prihrani ogromno živcev.

L. ❤️

 

*Objava je nastala v sodelovanju s podjetjem Okay.si

Ni komentarjev

    Oddajte komentar

    To spletno mesto uporablja Akismet za zmanjšanje neželene pošte. Preberite, kako se obdelujejo vaši komentarji .