Bazen misli / Predstavljeno

Copycats

Ko se enkrat odločiš, da se boš javno izpostavil, moraš baje vzeti v zakup čisto vse. Od tega, da si ljudje jemljejo pravico komentirati vsako tvojo kretnjo, pa do brezsramnega kopiranja dela, v katerega si vložil kar nekaj časa, energije ter predvsem, kreativnosti. Ker fotografije, ki jih vidite pri blogerkah in social influencerjih niso nekaj, kar “škljocneš” mimogrede, ko vidiš nekaj, kar bi delil s svojimi 200 sledilci, med katerimi je polovica družinskih članov. In ker ima (velika večina) svojo ciljno publiko ter slog, ki ga zaznamuje in mu posveti ure in ure. Torej, pereče vprašanje, ki zadnje čase muči socialna omrežja: kje je meja med inspiriranostjo in čistim plagiatorstvom?

Ko sem pred dnevi pri XY opazila objavo, ki je bila praktično dobesedna kopija moje izpred nekaj dni, nisem mogla biti več tiho. Ker se to dogaja vse prepogosto in skoraj vedno pri istih osebah, ki nato svoje, skopirano delo oglašujejo kot lasten navdih ter ga celo tržijo, nekateri pa to uspejo celo tako mojstrsko zapeljati, da jim nevede in dobronamerno predajaš svoj “know-how” . Priznam, tudi moje ideje niso vse originalne, včasih celo naknadno ugotovim, da sem pravzaprav naredila stvar na enak način, kot kdo pred mano, ker imajo nekatere stvari roko na srce resnično omejeno število možnosti – vem pa, da vsemu lahko dodaš nek osebni pridih, ali pa vsaj priznanje originalnemu avtorju. To nikakor ne leti na tiste, ki vidite stvar, ki vam je všeč na meni ali Juliji ter si jo zato kupite, ravno nasprotno, težava nastane šele, ko nekdo, ki s tem služi ne premore toliko kreativnosti, da bi spravil skupaj par lastnih stavkov.

In najbolj grozna stvar? Po objavi mojega InstaStory-ja se je v moj nabiralnik usul plaz sporočil na to temo. Ogromno ustvarjalk, blogerk ter ostalih, ki jim ideje pobirajo kot prve češnje, kar lahko le jezno opazuje-jo/mo in zraven upamo, da bodo ljudje vseeno znali ločiti original od slabega ponaredka. In ne, meni kopiranje ni najboljši kompliment, temveč preprosto ekstremno nadležno 😉

 

Ni komentarjev

    Oddajte komentar

    To spletno mesto uporablja Akismet za zmanjšanje neželene pošte. Preberite, kako se obdelujejo vaši komentarji .