Bazen misli / Predstavljeno

Dežurni mlekomat

Da vam priznam nekaj, zaradi česar bi me kakšna samooklicana strokovnjakinja zažgala na grmadi: meni pri dojenju ni čisto nič pravljičnega.

Prvič, ko ni šlo, sem se zraven jokala, rinila z glavo skozi zid in se skoraj spravila ob pamet, pa je Julija pač oboževala stekleničko in dude, zato je seveda na koncu zmagala. Tokrat, ko bi lahko konkurirala Ljubljanskim mlekarnam, pa bi včasih dala vse za deci adaptiranega mleka. Ja, dejansko se mi zdaj zdi AM lažja izbira, razen nočne priprave obroka je vse skupaj bolj preprosto, saj dojenčke “zadane” veliko močneje kot materino mleko, posledično pa (večinoma) trdneje in dlje spijo, hkrati pa prej sprejmejo dudo. Julija je na njem zrasla v zdravo, živahno punčko in čisto nič ji ne manjka, ker ni bila polno dojena. Na drugi strani pa ima Tristan trenutno poleg običajne nesmrtne ljubezni do zize še poskok v rasti, kar pomeni, da v katerem koli drugem naročju znori, pa tudi pri meni mu ni dovolj, da ga samo stiskam in božam, ampak obvezno zahteva zraven vsaj refleksno zizanje za tolažbo. Stestirali smo praktično vse dude, ki jih ponuja moderno potrošništvo: Mam, Avent, Hevea, Bibs, Elodie Details, neke X Milerjeve dude, ki jih baje vsak sprejme… nič! Nada! Niente! Če samo začuti dudo se začne dobesedno daviti, kot da bo bruhal, zato sva obupala in ga niti ne siliva. V trenutku slabosti, ko nisem mogla več in se je pri Jaku jokal že 10 minut nisva več vedela, ali je revež morda vseeno lačen, če zganja tako paniko, zato sva mu pripravila celo dodatek, ki ga je po prvih parih požirkih seveda izpljunil. In iskreno, priklenjeni na kavč kot živa duda se mi že rahlo meša, predvsem zaradi Julije. Verjetno se ob tem sprašujete, zakaj za vraga potem sploh še dojim, če mi je tako mučno?

Zato, ker je to dobro zanj. Preprosto imam svoje otroke rajši od sebe. Vem, da vrhunec sezone bolezni šele prihaja in da je to zanj najboljša možna hrana, zato stisnem zobe, se vtaborim na kavč, ponoči spim z dvignjeno majico kot čudaška samopostrežna in guglam, če obstaja kak sex shop, kjer bi prodajali realistična umetna oprsja. Ob tem si dopovedujem, da tega ne dela zato, ker bi me želel izsiljevati ali bi bil razvajen, je pač novorojenček, ki s tem dobi ne le hrano, ampak tudi tolažbo. Konec koncev je ta poporodni čas namenjen njemu, zato je to še najmanj, kar lahko naredim zanj. Hkrati me, ne glede na to, kako preklinjam ob ugotovitvi, da bi očitno SPET rad zizal, kljub temu, da se je ravno pred pol ure napokal, mine vsa slaba volja v trenutku, ko vidim, kako zadovoljno malica in objema svoj ljubljeni jošk, pa še ekstra ponosna sem na svoje telo, da je sposobno česa takšnega. Od prihoda iz porodnišnice je namreč v manj kot 40 dneh pridobil kar 2 kilograma, kar je za izključno dojenega otroka več kot super napredek, ki mu ga omogoča prav moje mleko.

Verjetno obstaja več takšnih, ki v dojenju dejansko ves čas uživate, imate otroke, ki se podojijo in nato mirno zadremajo ali raziskujejo svet do naslednjega podoja. Resnično upam, da se tudi pri nas stanje s časom normalizira in končno dobim vsaj 20 minutne premore za hiter skok pod tuš, brez, da čez 5 minut zaslišim alarm. Saj mine, ane?! ?

L. ❤️

5 komentarjev

 • Nina
  26. januarja, 2019 at 22:39

  Moj sin je tudi non-stop visel na joški in res ni neki najbolj prijetnega. Odtehta pa vse to, da ni zbolel niti enkrat do vrtca. Pa to, da so moje extra tiny joške ble sposobne v celoti nahrant otroka, sam vau. Maš to mami.

  Odgovori
 • *sovica*
  26. januarja, 2019 at 22:54

  Ah dalj casa siti zaradi flaske,prespijo noc zaradi flaske..ful ja. Nasa je stara 16 mescev in se vedno se zbuja na 3-4 ure ?Niti ene noci se ni prespala. Tako, da ponoci ustanem flasko nardim..vmes se vcasih ona dere,ker flaske ni takoj na razpolago…itak oci ko pr sovi,cist zbujena in nemore nazaj zaspat..jaz preklinjam in si mislim srecne une, ki dojijo samo dvignejo majco in to je to ? ce otrok ne prespi noci ima vsaka tezave s flasko ali dojenjem. Vi ste enostavno imeli sreco z Julijo.

  Odgovori
  • tinkatonka
   27. januarja, 2019 at 17:19

   Pri 16m hrane ponoči ne rabi. To je razvajenost. Zvečer večerja in do jutra ne potrebujejo hrane.

   Odgovori
 • Teja
  27. januarja, 2019 at 00:33

  Po mojem je kar od otroka odvisno, moja je bila rojena s CR, ze prvi dan v P sem ji dala dudo, ki jo je takoj sprejela, hkrati pa se je lepo dojila. Sem si pa en obrok cez dan scrpala, dala v hladilnik in jo je moz zjutraj nahranil, da sem lahjo spala. Zarafi flaske ni imela nic manj rada dojenja, se pa pri meni ni nikoli samo crkljala – ce je jedla, je bila priklopljena, ce bi, sva se crkljali. Od zacetka mi je bilo dojenje nocna mora, ker me je bolelo, scasoma je pa postalo enostavno.

  Odgovori
 • Katja
  30. januarja, 2019 at 16:12

  Poskusite še s Curaprox dudo ??? Je mehka tudi okrog ust in pikice, ki ji ima, bi naj spominjale na mamino dojko.

  Glede dojenja, pa verjamem, da je naporno. Ampak nas rabijo. Na 3 ure, na 5 minut,… kakor se jim zdi.
  Zadnjič sem moji mali ob gledanju cemprinove blazine rekla “Boš boljše in več spala, če ti dam tole zraven glave?” … in me je slišala prodajalka, pa je rekla “Joooj, še nekaj časa ne. Veste kako otroci zelo rastejo. In morate vedeti, da so tudi zaradi tega zelo nemirni” … Hmm, tako nisem nikoli razmišljala. Ampak je res. Neverjetno hitro rastejo. In verjetno ni prav nič prijetno. Zato nas pa rabijo: ko so lačni, ko so žalostni, ko so prestrašeni,… In če je “samo” joška tisti trenutek lajf, je to vrhunsko ???
  In Lara, privošči si dolg tuš, brez slabe vesti. Verjemi, da ti Tristan iz srca to privošči. Ko boš srečna, umita, dišeča in “polna energije” prišla nazaj izpod tuša, te bo še bolj vesel ❤️

  Odgovori

Oddajte komentar

To spletno mesto uporablja Akismet za zmanjšanje neželene pošte. Preberite, kako se obdelujejo vaši komentarji .