Bazen misli / Otroška oprema / Predstavljeno

Eko ritke

Plenice so se mi vedno zdele grozna stvar. Si predstavljate, da bi imeli rit ves čas neprodušno zapakirano v plastičen ovoj? No, tudi jaz ne. In ravno zato sem dolgo iskala alternative, ki bi to nujno zlo vsaj malo omilile.

Razmišljala sem o pralnih plenicah, pa to nekako ni zame. Nabirajo se mi že kupi oblačil za vsak dan, včasih celo sredi noči panično perem in sušim, da ima Jaka sploh kaj za obleči v službo, posledično pa bi verjetno otroci v roku enega tedna ostali goloriti ? Proti koncu prve nosečnosti, ko sem pripravljala stvari za Julijin prihod, sem seveda avtomatično posegla po najbolj znani znamki plenic, pri kateri pač ne moreš zgrešiti, ne? No, pri nas se je to izkazalo kot slaba poteza, saj je reva dobila tako grozljivo reakcijo na kemikalije, ki se skrivajo v njih, da smo zaradi hudih razjed pristali pri pediatru. Vse skupaj sem zabrisala v smeti in pričela z iskanjem koži prijaznejše alternative, kar je seveda vodilo v kupe stran vrženega denarja in začaran krog podarjanja neustreznih plenic prijateljem.

Vedno pravim, da je Julija detektor za kemijo – takoj, ko je prišla v stik s plenico, ki je bila preveč plastična, je namreč dobila pekoče rdeče pikice, ki so se v primeru, da jih nisem takoj zamenjala, razvile v opeklinam podobne ranice. Dve znamki sta bili pogojno ustrezni, pri katerih je dobila takšne izbruhe samo enkrat na vsaka dva meseca in ena, ki je bila sicer ok, pa so plenice VEDNO premočile.

Na Kit&Kin sem naletela povsem po naključju, ko sem na policah otroške trgovine zagledala najbolj luštne motive, ki nikakor niso bili podobni tistim klasičnim, dolgočasnim zadevam, ki sem jih bila vajena. Ker sem tip človeka, ki dostikrat nakupuje z očmi, so me kupile skoraj v trenutku, ko pa sem prebrala, da so dejansko ene izmed najbolj eko pleničk na tržišču, potrjene s strani dermatologov, pa sem bila v sedmih nebesih.

Pri odločitvi za nakup je pomagal še en, zame izjemno pomemben faktor pri izbiri: ekologija. Sicer nisem nek hud matematik, ampak če v povprečju otroka previjam na dve uri čez dan (ponoči nikoli, ker ni potrebe), pokakane pa seveda takoj, že to nanese 7-8 plenic, tedensko torej zavržem cca. 60 plenic. Za enega dojenčka. Samo jaz. Kje ste šele vi in vsi ostali zemljani?! Pleničke za enkratno uporabo so tretji največji onesnaževalec na svetu, čeprav jih uporablja samo 5% celotne populacije. Samo v Sloveniji letno odvržemo v smeti več kot 50.000.000 pleničk, kar se meni zdi enormna številka, večina pa se razgraja tja do 500 let. S takšnim tempom me je groza pomisliti, v kakšen svet se bodo rodili naši vnuki.

Ne le, da so Kit&Kin pleničke ustvarjene iz naravnih materialov, kot sta lesna celuloza in koruzni škrob, tudi pridobivanje le teh pomaga pri ohranjanju ekosistema. Ker je to stvar, ki je v stiku z dojenčkovo kožo vsaj prvo leto 24 ur na dan, je meni izjemno pomembno, da se počuti kar se le da prijetno – in po neki logiki verjamem, da je to veliko bolj izvedljivo v naravnih materialih, ne pa plastiki.

 

P.S.: ne pozabite, da vam koda LARA15 TUKAJ prinaša 15% popust na vse pleničke Kit&Kin ??

 

*Objava je nastala v sodelovanju s podjetjem Apollo*

3 komentarji

 • Maruša
  10. oktobra, 2019 at 13:18

  Lara super si napisala?Obuzujem tvoj blog❤️?

  Odgovori
 • Bojana
  24. oktobra, 2019 at 17:02

  Pozdravljena.
  Redno spremljam tvoje zapise in so super (no pa tudi fotografije :)).
  Mi za oba uporabljamo baby love nature plenice. Ste sprobali? Nam so super, tudi ekološke in nam ne premočijo.

  Lp, Bojana

  Odgovori
 • Simona
  3. novembra, 2019 at 12:06

  Zivjo!

  Zanima me,ce ta popust velja samo preko spleta ali tudi v fizicnij trgovinah?

  Hvala za odgovor in lep dan 🙂

  Simona

  Odgovori

Oddajte komentar

To spletno mesto uporablja Akismet za zmanjšanje neželene pošte. Preberite, kako se obdelujejo vaši komentarji .