Bazen misli / Predstavljeno

Google doktorat

Pred dnevi sem v eni izmed skupin mamic zasledila članek o zlorabah med porodom. Naslov seveda šokira in berem dalje: tekst nas popelje do tega, naj si ženske vzamemo pravico do odklonitve vaginalnega pregleda, epiziotomije ali predrtja plodnega ovoja, saj je to nasilje med porodom, ki ga je dotična avtorica članka (na strani se predstavi kot podpornica nosečnosti, poroda in starševstva) enačila s posilstvom.

Za nekaj sekund sem obsedela s srbečimi prsti, 10x vdihnila in izdihnila, kot sem se v takih primerih naučila, nato pa spisala repliko.

Me zanima, če je avtorica objave med porodom utrpela raztrganine 4. stopnje, posledica katerih je med drugim vsesplošna inkontinenca, da pa se jih skoraj povsem preprečiti z epiziotomijo (vsekakor po potrebi)?

Je imela morda gospa mučen, maratonski porod, ki se je zataknil na mrtvi točki, pospeši pa ga lahko že samo predrtje plodovnice?

Med porodom so se mi babice metale po trebuhu, v vseh 9. mesecih, sploh proti koncu, so si moje intimne predele zdravniki ogledovali večkrat kot Postojnsko jamo, predrli so mi plodni ovoj, za nagrado pa sem po 15 urah muk dobila urgentni carski rez. Super, ne? Pa bom zaradi te izkušnje tokrat vkorakala v porodnišnico kot Hitler, opremljena z doulo in porodnim načrtom? Ne.

Ker vem, da so zdravniki, babice in nasploh osebje tam leta in leta študirali, da mi lahko pomagajo po najboljših močeh, da so za to usposobljeni in da mi presredka ne bi šli rezat zaradi neizživetih frustracij, ampak za preprečitev večjega zla, da ob 3h zjutraj niso na vrat na nos iskali kirurga za operacijo iz dolgčasa, me take objave zjezijo. Zato, ker si v zadnjem času vsak, ki je prebral dva članka na Googlu ali opravil 14-dnevni schnellkurs pod vprašljivim mentorstvom lasti neke novodobne nazive, s katerimi hujska ljudi proti dejanskim, šolanim strokovnjakom in lahko marsikdaj povzroči več škode kot koristi, saj svoje storitve zapakirajo bolj skrbno, kot TV oglaševalci Čudežno metlo. V razmislek – nihče od njih ne dela iz same dobre volje, svoje storitve zaračunajo in to konkretno.

Seveda imamo ljudje pravico do svojih teles in svobodne izbire, čemur nikakor ne oporekam. Ampak tako, kot jaz ne vkorakam k avtomehaniku in ga učim, kako se popravlja avtomobile, tako si nihče nikakor ne bi smel jemati pravice, da zdravnike uči opravljanja poklica. V tem primeru si lahko sama pošraufam avto in upam na čudež, hkrati pa mi je edino logično, da ženske, ki se zavestno odločijo, da bodo bolj zaupale samooklicanim strokovnjakom, potem tudi rojevajo kar pri njih doma.

In vem, da se bo vedno našel kdo, ki se bo počutil direktno napadenega in čustveno prizadetega, kar lahko mirno izrazi (prosim le za argumentirano debato in predvsem PODPIS) – je pa to moje osebno mnenje za katerim stojim. Ker ta blog ni namenjen propagandi belil za zobe in Tummy Teatoxa, temveč realnim, necenzuriranim mislim in tistim, ki znajo to prenesti.

 

L. ❤️

26 komentarjev

 • Joanna
  16. julija, 2018 at 19:25

  Bravoooooooooo!!!!! Podpisem v celoti.
  Joanna

  Odgovori
  • admin
   17. julija, 2018 at 10:53

   ❤️

   Odgovori
 • Nikolovska
  16. julija, 2018 at 19:34

  Word! 👐

  Odgovori
  • admin
   17. julija, 2018 at 10:53

   ❤️

   Odgovori
 • Sara
  16. julija, 2018 at 20:06

  Bravo! 👏

  Odgovori
  • admin
   17. julija, 2018 at 10:54

   ❤️

   Odgovori
 • Anja
  16. julija, 2018 at 20:09

  Tako je! 👏👏👏

  Odgovori
  • admin
   17. julija, 2018 at 10:54

   ❤️

   Odgovori
 • Buba
  16. julija, 2018 at 20:18

  Bravo!! 🙌

  Odgovori
  • admin
   17. julija, 2018 at 10:54

   ❤️

   Odgovori
 • Monika
  16. julija, 2018 at 20:26

  Bravoooo… čist resnično👏👏

  Odgovori
  • admin
   17. julija, 2018 at 10:54

   ❤️

   Odgovori
 • Marjana
  16. julija, 2018 at 20:34

  Kot bi svoje misli zlila na papir.
  Bravo ❤️

  Odgovori
  • admin
   17. julija, 2018 at 10:54

   🙌🏻❤️

   Odgovori
 • Petra
  16. julija, 2018 at 21:06

  Se popolnoma strinjam, bravo 👌👏, da ne govorim o obsojanju takih in podobnih ljudi, če ne dojis, če nisi rodila vaginalno in če si slučajno cepila otroka 😱😉

  Odgovori
  • admin
   17. julija, 2018 at 10:49

   Ja, pri meni je vse troje, pa še na glas to povem, kriminal! 😂

   Odgovori
 • Nika
  16. julija, 2018 at 21:58

  Res je! Jaz sem si tudi prebrala vse mozno ctivo, napisala “nacrt”, ampak ko si tam in ne gre cisto nic po planu, si resnicno hvalezen strokovnjakom. Pri meni je bilo podobno kot pri tebi le da se je po 12ih urah koncalo z vakumom. Tam so zato da ti pomagajo, jaz sem bla cist fertik in sem namesto potiskala zgubljala zavest. Porod je pomojem laicnem mnenju nekaj tako kompliciranega in nepredvidljivega, da hvala bogu za vse zdravstvene delavce!

  Odgovori
  • admin
   17. julija, 2018 at 10:51

   Ojoj, vakum je pa edina stvar, ki sem jo želela še manj kot urgentni CR 😱 Vsak se odloči po svoji vesti, jaz vem, da bi v srednjem veku obe umrli med porodom in zato se lahko samo klanjam zdravnikom in moderni tehnologiji, pa čeprav seveda kdaj brcnejo mimo!

   Odgovori
 • Katja
  16. julija, 2018 at 22:24

  Bravo!
  Tudi za mano skoraj identicen porod kot tvoj.. krivim jih samo to, da niso prej opazili kako je hcerka ogromna in da ni variante da naravno rodim. Bi bilo nepotrebno enourno metanje po trebuhu.
  Hotela pa bi dodati se to… Zenske so se dolgo borile, da lahko rojevajo v porodnisnici, nadzorovano, da se lahko v vsakem trenutku odreagira v kolikor ne gre vse po planu. Sedaj pa se skorajda oglasuje en sam negativizem za porodnisnice in kako “kul” in najbolj naravno je roditi doma. Vse lepo in prav.. super, ce imas bp porod. Se pa vprasam kaj bi bilo v mojem primeru ali pa v se kasnem bolj kompliciranem.

  Odgovori
  • admin
   17. julija, 2018 at 10:53

   Jaa, točno to! Jaz sem imela identično izkušnjo, s tem da sem jih prosila, če bi lahko sprožili že en teden prej, ker je bila že takrat ocenjena na 3500g in mi je dobesedno ukleščila limfo, prekinila dotok v levo nogo, celo tako je bila zbasana reva da je mela stopalo rahlo zaležano navznoter! Ampak verjamem, da delajo po presoji, niso pa nezmotljivi, ker so zdravniki vseeno le ljudje.

   Odgovori
 • Nina
  17. julija, 2018 at 14:44

  Jap. Se pipilnoma strinjam s tabo. Bolje ne bi mogla povedat!

  Odgovori
  • admin
   19. julija, 2018 at 23:11

   ❤️

   Odgovori
 • Sahy89
  25. oktobra, 2018 at 15:16

  👏👏bravo

  Odgovori
 • Tina
  25. oktobra, 2018 at 20:49

  Vidim, da nisem edina, ki jo taksne stvari “pogrejejo”. Toliko sirjenja negativnosti in nestrpnosti po nepotrebnem 😕

  Odgovori
 • Tina
  25. oktobra, 2018 at 22:56

  Bravo! Bolje ne bi mogla napisat! 👍👏

  Odgovori
 • Ana
  26. oktobra, 2018 at 00:27

  Pozdrav! Ja, tudi jaz samo debelo gledam in se sprašujem kam te objave o porodnišnicah peljejo. Se zato popolnoma strinjam s tvojim zapisom. Imela sem precej podobno porodno izkušnjo pri prvem, z 19 urno borbo. Zahvala vsem v porodnišnici, da se je potem za naju oba dobro končalo. So pa potem pri drugem porodu zadevo rešili hitro in brez kakršnega koli mučenja. Vsi so bili do mene zelo prijazni, ker sem bila tudi jaz do njih in sem upoštevala njihova navodila, ker so le tako lahko svoje delo opravili najbolje možno.

  Odgovori

Oddajte komentar

To spletno mesto uporablja Akismet za zmanjšanje neželene pošte. Preberite, kako se obdelujejo vaši komentarji .