Bazen misli / Predstavljeno

Kompromis v kletki

Pri nas doma so se zadnje pol leta odvijala pogajanja, ki se jih ne bi sramovala niti Trump in Putin. Na eni strani jaz in Juli, ki sva navijali za zajčka (ki so, da ne pozabimo, noro luštni in puhasti) in na drugi Jaka, ki je želel obdržati pisarno brez glodalcev. Nič ne sugeriram, ampak upam da ni dvoma, na čigavi strani ste?! ?

In ker vsak zdrav zakon sestavljajo kompromisi, sva ga sklenila tudi midva – in dobila… JEŽA! Pa še to ne kakšnega eksotičnega, tanobel ježa, ampak avtohtonega slovenskega rjavoprsega, ki ga lahko srečate na cesti (če ima res srečo, morda celo ne v obliki palačinke). Zakaj bi človek sploh imel doma ježa, če pa je to divja žival, ki sodi v naravo? Najprej: ježi so ogrožena vrsta, ker smo jim ljudje s pesticidi, avti, košnjo itd. tako škodovali, da znajo izumreti še preden jih bi utegnili videti naši vnuki, in drugič, ker ni vsak jež kar tako sposoben preživeti zime. Vsako leto ogromno poznih mladičkov ne uspe pridobiti dovolj maščevja, da bi lahko šli v hibernacijo (optimalna teža zanjo je približno 2kg), zato je vsak pod 600g praktično obsojen na smrt.

Našega Voranca II je našla gospa, ki se že leta ukvarja z reševanjem ježkom, ko je tehtal komaj slabih 400g in nekako je naneslo, da zdaj zimuje pri nas doma, pod budnim očesom Julije, Tristana in vseh treh mačkov. Zaenkrat je še malo plašen in upamo, da se bo dovolj poredil in del zime predremal, preden ga spomladi spustimo na svobodo, da si najde udobno gnezdo s kakšno prijetno ježevko. Nam je to super, ker se s tem ne rabimo obvezati, da bomo še leta skrbeli za neko novo živalco, kot bi bil v našem primeru zajček, poleti, ko nas pretežno ni doma nihče ne bo rabil več skrbeti zanj, pa še naredimo dobro delo.

Kaj morate vedeti, če najdete ježka?

– pomembno: prenašajo lahko bolhe in druge zajedalce, zato pazljivo. Naš je bil najprej nekaj časa pri najditeljici v karanteni, kjer je dobil tudi ampulo, zato glede tega ni več skrbi.

– mleko jim dejansko lahko zelo škodi, radi pa imajo mačjo hrano z okusom piščanca

– če se vam zdi velik kot pest, pa je že november ima bolj slabe možnosti za preživetje, zato ga lahko oddate ljudem, ki mu bodo znali pomagati, recimo Azilu za divje živali Muta

– so dokaj glasne nočne živali, tako da verjetno niso najboljši sostanovalec, če imate garsonjero

… predvsem pa pazite, kako vozite, da ne boste pomečkali kakšnega Vorančevega bratranca v šestem kolenu ?

L. ❤️

2 komentarja

 • Ana
  23. novembra, 2019 at 23:42

  Joj, jaz bi tut pomagala kaksnemu jezku prezimit! Morda ves, na koga se lahko obrnem in ponudim pomoc, ce jih zmanjka prostora v kaksnem zavetiscu?

  Odgovori
  • admin
   24. novembra, 2019 at 21:31

   Jaz sem se dogovarjala z gospo Nastjo Židanik na FB, se prav ukvarja z ježki in vem, da stalno išče začasne domove <3

   Odgovori

Oddajte komentar

To spletno mesto uporablja Akismet za zmanjšanje neželene pošte. Preberite, kako se obdelujejo vaši komentarji .