Bazen misli / Otroška oprema / Predstavljeno

Majhni koraki za človeštvo, ogromni za malega človeka

V poplavi luštnih, svetlečih, mini čeveljčkov, ki se nam ponujajo praktično iz polic vsake trgovine, je prava loterija na blef zadeti prave – torej takšne, ki ne bodo samo v napoto ter naredili več škode kot koristi, ampak pomagali občutljivim otroškim stopalom, da se primerno in zdravo razvijajo.

Teorija je super, kaj pa praksa? Katera obutev je najboljša za tiste prve korake, ko otrok začenja samostojno stopicati v svet? Odgovor strokovnjakov je pri tem skoraj enoten: nobena. Daleč najboljša je bosa noga, ki otroku dovoljuje krepitev in stabilizacijo tetiv, gležnjev ter stopalnega loka, zato je optimalno, če hodi bos vsaj tiste prve, kritične mesece. Vendar pa to žal ni vedno mogoče, saj marsikateri otrok začenja hoditi prav pozimi, ko nam razmere tega ne dovoljujejo, zato je takrat potrebno poseči po alternativah: vsaj doma, če imate seveda dovolj toplo vseeno bosa nogica, če imate hladnejša tla so najboljše nogavičke z nedrsečim podplatom ali res mehki copatki, ki dovoljujejo, da ima otrok dober stik s tlemi in občuti celotno stopalo, za ven pa kvalitetna obutev.

Zakaj je ta stik s tlemi tako pomemben? S pomočjo hoje po različnih podlagah se razvije pravilna drža, povečuje moč, otroci pa dobivajo povratne informacije, kar preprečuje nastanek nepravilne razporeditve sile na stopalo (npr. stopanje po petah). Dokazano je celo, da otroci, ki se učijo hoditi bosi ali primerno obuti, padajo veliko manj kot ostali.

Ko se začenja postavljati na noge in delati prve korake, so priporočljivi čim bolj mehki čeveljčki z enoplastnim usnjem na podplatu, ki naj kar se le da posnema trenje kože, spredaj zaprti, dovolj prostorni (otroška noga je praviloma širša), ki se pri členkih dobro upogibajo. Priporočljivo je, da ne segajo čez gležnje, razen v posebnih vremenskih razmerah.

Primeri primerne obutve:

– Pediped

– Little Blue Lamb

– Nike, Adidas (modeli z upogljivim podplatom)

– Little Lambo, Rolly… (npr. za vrtec)


Zakaj, kljub staremu prepričanju večina Cicibank in Geox supergic ni primerna za prvo obutev, če otrok nima že kakšnih (prirojenih) deformacij stopal?

As. mag. Janez Brecelj, dr. med., spec. ortopedije, Ortopedska klinika Ljubljana: “Dolgo časa je veljajo prepričanje, da potrebuje stopalo za normalni razvoj in dosego optimalne oblike neko stalno zunanjo oporo. Skozi desetletja so otroci nosili trdo obutev, starši so neutrudno iskali čevlje s trdimi opetniki, z oporami za stopalne loke ali gleženj, kar so s skupnim imenom imenovali “ortopedski čevelj”. Danes na osnovi obsežnih raziskav vemo, da takšna “ortopedska obutev” ni samo nepotrebna ampak celo škodljiva za normalen razvoj stopala.
Največji odstotek deformacij stopala, ki mučijo odrasle in pogosto zahtevajo operativno zdravljenje, je posledica nepravilne obutve že v otroštvu. Če stopalo uklenemo v kalup v želji da ga oblikujemo po našem okusu, podobno kot dela kipar z glino, bomo zavirali razvoj stopalnih mišic in vezi, ki oblikujejo stopalne loke. Ob tem bomo z utesnjevanjem sklepov med nartnimi kostmi in stopalnicami ter prsti povzročili kronična vnetja teh sklepov, s tem bolečine in kasneje trajne deformacije. Vse to so razlogi zakaj je tako pomembno, da je obutev od prvih korakov naprej mehka in prostorna. Bolečina v nogah je pri otrocih najpogosteje posledica neprimerne pretesne in okorne obutve.”

Upam, da vam je tole kaj v pomoč – jaz sem namreč skoraj doktorirala iz te teme, ko sem v poplavi informacij iskala prave. Članek je nastal v sodelovanju s Pedosano, centrom za razvoj gibalnega zdravja otrok in dojenčkov, zato se jim iz srca zahvaljujem za pomoč in vso deagoceno znanje ??

P.S.: članek ni sponzoriran s strani nobenega proizvajalca obutve in obljubim, da je popolnoma nepristranski, vsak pa se za svojega otroka odloči na podlagi lastne presoje.

 

L. ❤️

5 komentarjev

 • Ana
  14. avgusta, 2018 at 13:08

  Super članek! Ravno pod sliko Julijinih čevljev sem želela predlagati to temo o obutvi. Včasih nas starše teli ful kjut čeveljci za otročke preveč zavedejo, ampak bosa noga oz. ustrezna obutev so res zelo pomembni. Tako kot v članku so enako nas na faksu učili pri predmetu pediatrije in patronaže.

  Pozdrav, Ana

  Odgovori
 • Debora
  14. avgusta, 2018 at 17:03

  Amen! Koncno vem kaj morem iskat pri obutvi. Teh informacij kaj ja in kaj ne jw res too much in se ri kr zmesa. Hvala za “razsvetlenje”❤

  Odgovori
 • Marja
  5. septembra, 2018 at 07:52

  Zdravo, mene pa zanima, kaj mislite o Snugi copatkih in Tikki usnjenih čevleljčkih, ki imajo tudi enojni podplat samo iz zelo tanke gume?

  Lp

  Odgovori
  • admin
   5. septembra, 2018 at 11:27

   Nam so Snugi super, ker jih res lahko obuje, so mehki in isto čuti nogico, pa še ne drsijo, z drugimi pa žal nimam izkušnje…

   Odgovori
 • Veronika
  4. septembra, 2019 at 19:54

  Priporočam še bosonoge čeveljce Leguano (spletna trgovina leguano.si). Jaz sem skoraj doktorirala iz bosonogih čeveljcev in mehkejših na slovenskem trgu res ne dobiš..

  Odgovori

Oddajte komentar

To spletno mesto uporablja Akismet za zmanjšanje neželene pošte. Preberite, kako se obdelujejo vaši komentarji .