Bazen misli / Predstavljeno

Misija: uvajanje GH

Ker me je, kot vedno, povozil čas, obljubljeni blog o našem uvajanju goste hrane pišem šele zdaj, dva meseca in pol po prvi žlički. Vmes sem prejela kup vprašanj in uvodoma naj poudarim, da nisem strokovnjakinja za prehrano ter vse delam na podlagi prebranih informacij ter predvsem, lastnega občutka ?

Kot rečeno, smo začeli z Milupino riževo kašo od 4 mesecev dalje, ki ne vsebuje glutena in sladkorja. Prvič jo je dobila za kosilo, v primeru kakšne slabe reakcije, nato pa smo to zamaknili na večerni obrok pred spanjem. En teden sem uvajala samo to, nato pa smo zaradi njenega super odziva prešli tudi na zelenjavo, ki jo je za kosilo, okoli 12. ure.

Ker želim, da je vse in se čim manj razvadi, sem začela z bučkami, saj imajo relativno malo okusa in načeloma niso problematične, zato so se mi zdele primerne za uvajanje zelenjave. Ker sovražim trgovinsko zelenjavo, saj se mi zdi, da je v njej kup kemikalij, sva že poleti shranila v zamrzovalnik zelenjavo, ki jo je Jaka (z mojim orjaškim trebuhom se lani sploh nisem več uspela dotakniti tal) pridelal na najinem vrtu. Imava 80m2 »njive«, kjer rastejo zelene bučke, hokaido buče, paradižnik, rdeča pesa, korenje, cvetača… Zamrznjene zelenjave sploh nisem odtajala, iz skrinje je romala naravnost v Beabin kuhalnik, kjer se je na sopari kuhala 10min, nato pa preprosto obrneš gumb in že imaš popolno kašico. Ker je nisem želela popolnoma posesti, kot je to potrebno pri večini stolčkov za hranjenje sem se odločila za Oribelovega Cocoona, ki ima kar tri stopnje in je tako primeren praktično že za novorojenčka. Trenutno smo na 2. stopnji, ki je nekaj med ležanjem in sedenjem, se super lahko čisti in zlaga ter ima magnetni pladenj.

Posamezno živilo sem uvajala po dva dni, nato sem prešla na drugo, ko smo šli čez večino pa sem začela z mešanjem najprej po dveh, nato pa po treh skupaj. Meso dobi 2-3x tedensko, trenutno samo domačega piščanca iz kmetije ter divjega lososa. Ko je bilo kosilo popolnoma uvedeno, smo začeli s sadnimi kašicami za popoldansko malico, ker pa je začela zavračati tudi mleko po steklenički pa istočasno tudi riževo kašico s sadjem za zajtrk okoli 9h. Sadja nikoli nisem kuhala, že od prvega dne dalje dobiva sveže, težav na srečo nismo imeli, ji pa kupujem bio in vedno olupim (razen avokada in banan). Zdaj ima Julija torej 4 obroke GH dnevno, po vsakem ji ponudim mleko, ki ga pije tudi okrog 6h zjutraj in med obroki. Ker sta čaj ali voda pri nas misija nemogoče, sem upoštevala nasvet prijateljice in ji ponudila kompot v Twistshakovem Sippy cupu (v deci vode med vrenjem četrtino olupljenega jabolka in hruške), ki ga celo spije nekaj požirkov dnevno, saj se ji zdi noro fino, da ga sama drži in pije iz njega, pa še okus ji je očitno všeč.

Primer dnevnih obrokov:

 • 6.00 (NOČNI OBROK) 150ml mleka
 • 9.00 (ZAJTRK) 100ml riževe kaše s pol naribane hruške
 • 12.00 (KOSILO) losos + sladek krompir + korenček, mleko
 • 15.00 (SADNA MALICA) mango + avokado + jabolko, mleko
 • 17.00 (MALICA) mleko
 • 19.00 (VEČERJA) 150ml riževe kaše

 

Če bi želele še kakšen primer obrokov, sploh zdaj, ko bova po 6. mesecu pričeli z uvajanjem glutena in jajčnega rumenjaka mi sporočite, pa se potrudim, da mi uspe prej, kot v dveh mesecih : ))

 

Nasveti za šoping:

 • Stolček za hranjenje Oribel Cocoon – www.minime.si
 • Beaba kuhalnik – www.malizakladi.si
 • Twistshake – wwww.twistshake.si

2 komentarja

 • Maja
  16. februarja, 2018 at 18:34

  Iii, pa sem ga dočakala:=). Hvala 😛

  Kaj pa narediš, če ne poje? Daš mleko?

  Odgovori
  • admin
   17. februarja, 2018 at 21:24

   Če ne poje pa v sebi preklinjaš tistih 15min priprave in izgubljene eure za predrago hrano, hkrati pa z rahlo kislim nasmeškom daš flasko :)))

   Odgovori

Oddajte komentar

To spletno mesto uporablja Akismet za zmanjšanje neželene pošte. Preberite, kako se obdelujejo vaši komentarji .