Bazen misli / Predstavljeno

Naša vikend jutra

“Če bi mi nekdo med prvo nosečnostjo rekel, da bosta moja otroka pri skoraj treh letih in letu in pol še vedno pila adaptirano mleko, bi se mu zelo verjetno smejala. A se hecate, zakaj bi tako velike otroke ujčkali z mlekom za dojenčke no!? Ampak, če me je materinstvo česa naučilo, je to nedvomno lekcija, da nikoli, ampak res nikoli ne planiraj in ne obsojaj.

Moji izkušnji z dojenjem sem že zapisala in resnično sem vesela vseh povratnih informacij mam, ki so imele enake težave in jim iz tega ali onega razloga preprosto ni šlo (več), pa so se zaradi mojega zapisa počutile vsaj malo bolje in si oddahnile od pritiskov okolice. Kot sem že večkrat poudarila, je za moje pojme materino mleko vsekakor prepričljivo na prvem mestu, ampak kadar te opcije ni, pa na adaptiranemu zrastejo prav tako lepi, pametni in zdravi otroci – preverjeno! 😉

Ko se je pri dobrih treh mesecih odstavila Julija, pri slabih štirih pa mi je pri Tristanu dokončno zmanjkalo mleka, je bila zame tako logičen korak formula, ki sem jo kasneje po šolsko menjala iz 1 na 2, nato pa naj bi na vrsto prišlo navadno kravje mleko. Po prvem letu starosti naj bi bili otroci že sposobni prebavljati laktozo v takšni meri, da ni več sporno, tako da sem seveda kmalu poskusila z dobro staro klasiko – deci toplega Alpskega mleka. Ne samo, da nobenemu od njiju okus ni bil pretirano všeč (Julija navadnega kravjega mleka spije samo za vzorec), niti jima ne naredi dobro, hkrati pa sem se še malo poglobila v primerjavo AM (adaptirano mleko) vs. KM (kravje mleko), ki me je dokončno prepričala, tako da je bila edina logična poteza da v primerih, ko sploh še ponudimo mleko, le to ostane kar adaptirano.

Če še koga zanimajo rezultati še ene od mojih ljubih raziskav (odgovore sem poiskala v študijah in pri strokovnjakih, ki delajo na razvoju mlečnih formul), zakaj je dejansko optimalno, da otrok tudi po prvem letu (če že mora piti mleko), nadaljuje z adaptiranim?

Nekaj pomanjkljivosti KM, zaradi katerih je odločitev, zakaj nadaljevati z AM toliko lažja:

– Ne vsebuje zadostne količine vitamina E, ki ima vlogo antioksidanta, kar pomeni, da ščiti celice pred oksidativnim stresom

– Ne zagotavlja dodatnega vnosa železa. Pomanjkanje železa lahko vodi v slabokrvnost. Ker ima Novalac 3 dodano železo, s tem zagotovite preventivo.

–  Ne vsebuje zadostnih količin esencialnih maščobnih kislin, ki pripomorejo k razvoju vida in možganov.

– Vsebuje prekomerne količine beljakovin, natrija in kalija, kar povzroča preobremenjenost za dojenčkove nezrele ledvice.

– Vsebuje beljakovine in maščobe, ki jih dojenček težko prebavi in absorbira.

Tristan mleko vsakodnevno pije samo še pred nočnim spanjem, saj je to njegova rutina, ki ga lepo umiri in mu da že od malega znak, da je čas za spanje, hkrati pa mu nočna formula še malo pomaga, da lepo prespi noč in se ne zbuja zaradi lakote. Julija, po drugi strani, ima mleko samo ob vikendih, ko ima navado, da pogleda risanko in zraven spije lonček mleka (jaz v steklenički najprej zmešam Novalac 3 njej, ga prelijem v skodelico, potem pa porabim isto stekleničko za Tristana), kar je njej super za pocrkljat, meni pa da dodaten manevrski čas za pripravo zajtrka, brez nekega ekstra hitenja.

In pa še ena zanimivost, kar se tiče teh različnih oznak na pločevinkah Novalaca – mene je predvsem zanimalo, kakšna je razlika med dvojko, trojko in nočno formulo, ki smo jih uporabljali mi, tole pa je kratek povzetek: Sestava nadaljevalnega mleka Novalac 3, ki je namenjeno otrokom od 1. do 3. leta starosti, je dejansko zelo podobna Novalac 2, celo energijska vrednost je podobna (Novalac 2: 64kCal/100ml, Novalac 3: 61 kcal/100ml), bistvena razlika pa je v vsebnosti vitaminov (A,B1,B2,B6,B12 D…) in mineralov (železo, kalcij, jod…), saj je pri dopolnjenem 1 letu otrokovo telo tako razvito, da le-te potrebuje za zdrav razvoj in rast. Novalac Night Formula pa je mleko s počasi prebavljivimi ogljikovimi hidrati in dolgoverižnimi maščobnimi kislinami za dolgotrajno sitost dojenčka, hkrati pa nima povečane količine kalorij, zato ga mi še kar preventivno uporabljamo za tisto stekleničko pred spancem.

Zdi se mi, da mi kar pred očmi odraščata s tako hitrostjo, da je zame tole naše stiskanje na kavču, ko onadva popijeta svoje adaptirano mleko, jaz pa kavo, en tak balzam za dušo, ki ga vsi potrebujemo po napornem tednu, tako da ga bomo prakticirali vse dokler ne bosta prevelika za mamino naročje in mi bosta že navsezgodaj pobegnila po svoje 🙂

 

L.

 

 

*Objava je nastala v sodelovanju s strokovnjaki iz podjetja Medis d.o.o.

Ni komentarjev

    Oddajte komentar

    To spletno mesto uporablja Akismet za zmanjšanje neželene pošte. Preberite, kako se obdelujejo vaši komentarji .