Bazen misli / Otroška oprema / Predstavljeno

Preprečevanje sindroma zaležane glave

Kot pove že samo ime, pogovorni izraz zaležana glava ali plagiocephaly, ki izhaja iz grške besede plagio (poševen, zvit, poševno) in kephale (glava), opisuje asimetričnost lobanje. Plagiocefalija je več ravninska deformacija lobanje, ki se pri otroku lahko pojavi prenatalno ali  postnatalno ter je ena od deformacij lobanje (kraniosinostoz), ki jih povzroča prehitro zapiranje lobanjskih šivov.

Pogostost tega pojava je začela naraščati po letu 1992, ko je Ameriška akademija za pediatrijo začela priporočati, da se dojenčke med spanjem odlaga na hrbet in tako preprečuje sindrom nenadne smrti (SIDS), bolj prizadeta skupina pa so dečki, kjer prevladujejo desnostranske deformacije. Asimetrije, ki so manjše od 1cm se rešuje s preventivnimi ukrepi do približno 6 meseca starosti, po tem pa obstaja velika verjetnost, da bo tako ostalo celo življenje. Razvije se lahko že v maternici zaradi okrnjenega prostora, npr. pri dvojčkih, med porodom, največkrat pa kasneje zaradi spanja na eni določeni strani (plagiocefalija) ali na hrbtu (brahiocefalija).

Torej, kako lahko preprečujemo oziroma korigiramo takšno stanje?

 • s pomočjo temu namenjenega ergonomskega vzglavnika (manjše deformacije ali preventiva)
 • s korekcijsko čelado (hujše deformacije)

Ker na srečo teh težav nismo imeli, smo se odločili za preventivno pot, saj Julija ogromno časa prespi na hrbtu (kar se odraža v obliki gole zaplate na lasišču), hkrati pa blazine Koalababycare zaradi popolne pozicije glave med spanjem priporočajo pediatri in osteopati. Luknje v kakovostni spominski peni varujejo pred zadušitvijo, v kompletu pa pride še rezervna prevleka, kar je pri nas nujnost (refluks namreč še kar ni popolnoma izzvenel!).

Mi smo izbrali večjo roza in manjšo belo blazinico, najdete pa jih lahko tukaj: https://www.amazon.de/Orthopädisches-Plagiozephalie-Schiefschädel-Kopfform-Koala-Babycare/dp/B071VQG35B/ref=sr_1_10?ie=UTF8&qid=1516705791&sr=8-10&keywords=babykissen+gegen

vir: https://www.zalezanaglava.si/

3 komentarji

 • Tanja
  26. januarja, 2018 at 14:48

  Zdravo.
  Super in zelo koristen zapis. Tudi mi se srečujemo z golo zaplato in blago zaležanostjo glavice, predvsem zaradi vseskoznega ležanja na hrbtu. Zanima pa me ali ste morda pri nas zasledili podobne vzglavnike ali samo te preko Amazona. Sama nisem najbolj vešča naročanj iz tujine, zato to vprašanje. Najlepša hvala za odgovor in uživajta z lepotičko Julijo.

  Odgovori
  • admin
   26. januarja, 2018 at 18:49

   Zdravo Tanja,

   žal še nisem zasledila nič podobnega, tako da mogoče res poskusite preko Amazona… jaz sem dobila paketek v tednu dni 🙂

   Odgovori
  • Kristina
   3. februarja, 2018 at 23:03

   Pozdrajena.
   Ker je na amazonu roza razprodan, sem malo raziskala in našla tudi na eni od naših spletnih trgovinic. Imajo pa obe dimenzije v vseh barvah in cena mislim, da je enaka.
   Tukaj pa je link.
   Lep pozdrav.

   https://www.evitas.si/izdelek/koala-babycare-vzglavnik-perfect-head-maxi/

   Odgovori

Oddajte komentar

To spletno mesto uporablja Akismet za zmanjšanje neželene pošte. Preberite, kako se obdelujejo vaši komentarji .