Bazen misli / Predstavljeno

“Samo povem”

Zadnje čase imam skoraj fizično alergijo na pametovanje. Tako, ki prihaja od popolnih mam iz vseh strani in povzroča, da se oziraš čez ramo, medtem ko otroka utišaš z dudo, že kar sanjaš  o eko zelenjavi in se počutiš kot najbolj nesposobno bitje tega planeta, ker ti še kar ni uspelo zložiti posode v stroj.

Pred dnevi sem naletela na zapis o tem, kakšno sranje mame, ki ne dojimo, zlivamo v svoje otroke, kako smo neodgovorne in da je pravzaprav skoraj bolje, da bi jih pitale s kravjim mlekom kot dodatkom. Dojenje je sveto in tiste, ki ga ne prakticiramo (več), uživamo približno tak status kot čarovnice v srednjem veku – smo torej tik pred grmado, nobena od teh fanatičnih dojilj pa ne pomisli, da morda obstaja kanček možnosti, da taki komentarji bolijo. Ob njih mi postane slabo, da lahko pridejo s strani mam, ki bi se morale med seboj podpirati, ne pa čutiti potrebe, da se poveličujejo s pomočjo poniževanja drugih. Ker nas večina ni prenehala z dojenjem iz skrbi za svoj dekolte ali pa ker se nam en dan pač ni več ljubilo; Nekatere mleka nimajo, drugim so se otroci sami odstavili, tretje pa imajo neko popolnoma drugo težavo. Ampak veliko lažje je gledati z viška in obsojati, kot pa se stopiti v čevlje drugega.

Na enako obsojanje naletiš pri kupu drugih zadev, ki se tičejo vzgoje in starševstva. Enkrat si si drzila kupiti trgovinsko kašico, namesto, da bi jo med prepevanjem izdelala doma iz zelenjave, pobrane med očiščevalnim obredom ob polni luni? Sramota. Tvoj otrok pri pol leta v naročju že sedi? Pričakuj naslednjega Notredamskega zvonarja. Je cepljen? Samo vprašanje časa je, kdaj se bodo pojavile alergije, za katere boš kriva ti, ne genetika. Ogradila ji boš igralnico, da ne poje vseh pasjih dlak? Joj, pa saj ne moreš imet sterilno, otrok rabi bacile. Boš pustila otroka, da se plazi tam, kjer so živali? Tam je ja ogromno bakterij. Spiš z otrokom? Zato pa se zbuja celo noč, čisto si ga razvadila. Revež spi sam v svoji sobici? Otroci pa ja rabijo bližino, ti kruta brezsrčnica.

… in tako v nedogled.

Pri vsem tem pametovanju, pa še kar ne razumem. Bi jaz dala dojenčku krof, posut s sladkorjem, mu pustila gledat televizijo, ga posadila v hojico… ? Ne. Pa se čutim poklicano, da o tem pridigam neznancem, ki me niso vprašali za mnenje? Še manj. Dokler se otrok ne tepe ali drugače zlorablja, si ne smemo in ne moremo jemati pravice, da druge učimo, kako jih vzgajati, prav tako, kot ne hodimo sosedi razlagat, da zlagamo perilo drugače kot ona. Dajte ta čas, ki ga želite nameniti udrihanju po tipkovnici raje svojim otrokom in se naslednjič, še preden začnete velikodušno deliti izseke iz Google doktorata pri sebi vprašajte: Te je kdo kaj vprašal?

In še namig, če ni, je to verjetno zato, ker bo čisto mirno živel brez njega in NE, “samo povem” ni pravilen odgovor 😉

25 komentarjev

 • kaja
  23. februarja, 2018 at 12:43

  Amen!

  Odgovori
  • admin
   23. februarja, 2018 at 13:22

   ❤️

   Odgovori
 • Tjasa
  23. februarja, 2018 at 12:53

  Super zapis!!! Jaz vecino stvari delam narobe. Ne sesam in pomivam vsak dan, moj otrok lahko je sladkarije, ob tem poje veliko sadja, ne likam,…. in grozno me boli, ko poslusam kako so punce poskusale dojit in ni slo. Toliko matranja, da je tekla kri, otrok je kasneje to kri bruhal. Ce je to normalno,… jaz sem dojila prvi hcerko in zdj drugo. Prva se je odstavla pri 9 meseih in je bila se nekaj casa na formuli ob vecerih. Vem, da je lazje rec kot narest. Ampak dokler se pocuti dobro otrok in vsa druzina, potem clovek dela stvari prav. To je en in edini kriterij:)))
  Sm se cist razpisala, ampak to pametovanje gre meni tud grozno na zivce. Sm se ga naposlusala pri prvi hceri. Predvsem v smislu, cas je da jo das v varstvo,…. uf,,…

  Odgovori
  • admin
   23. februarja, 2018 at 13:21

   ❤️

   Odgovori
 • Patricija
  23. februarja, 2018 at 12:54
  • admin
   23. februarja, 2018 at 13:21

   ❤️

   Odgovori
 • Karmen
  23. februarja, 2018 at 13:09

  ??
  Se mi dozdeva, da si napovedala blogarsko vojno in razjezila marsikatero ponudnico, ki ponuja pomoč pri dojenju. ?

  Odgovori
  • admin
   23. februarja, 2018 at 13:22

   Ne ne, tole nikakor ni mišljeno tako, tudi bistvo ni v dojenju. Ga sama zelo podpiram in mirno priznam, da mi je hudo, ker ne morem več dojit, poanta je v vsesplošnem obsojanju ?

   Odgovori
   • Karmen
    25. februarja, 2018 at 12:49

    Čist razumem, kaj si želela povedati, ampak moj komentar se je bolj navezoval na to, da si se “uprla” temu vse bolj glasnejšemu obsojanju, posiljevanju, forsiranju o dejenju ne glede na to, ali steče ali ne. Svetovalko sem pa omenila, ker v sporočilu, ki sem ga jaz videla, je bilo tudi omenjeno, da ko se odločiš, da zaključiš z dojenjem(po njihovem najbolše takrat, ko gre otrok v srednjo šolo), se posvetuj z njo. Boge nosečnice so že prej obremenjene s tem, ali se dovolj pripravljajo na dojenje, ali so obiskale dovolj predavanj na to temo, prebrale vseh 5468 knjig o tem, najele vsaj eno svetovalko, ki jih bo hodila na dom spremljati…. Vsaka mamica se bo potrudila, da bo šlo, ampak če ne gre, pač ne gre. Nevem, kaj je zdej zadnja leta treba delati tako reč iz tega dojenja…
    #podpiramdojenje#podpiramnedojenje#samodasootrocisiti

    Odgovori
 • Lili
  23. februarja, 2018 at 13:39

  Super zapis, se strinjam 100%.

  Pa super blog, zame najboljši in najraje ga berem. Zabaven, s polno uporabnih nasvetov glede kakih nakupov in potovanj…kar tako naprej:)))!

  Odgovori
  • admin
   23. februarja, 2018 at 20:26

   Joj hvala, res je lepo to slisat! ❤️

   Odgovori
 • Mama
  23. februarja, 2018 at 14:03

  Draga Lara, dozdeva se mi, da vem o katerem zapisu glede dojenja govoris. In ja malo si se zmotila in rahlo pretiravas. V zapisu je bilo omenjeno zgolj mleko prav tako sploh ni omenjal kakrsnih koli mam, kaj sele neodgovornih in nevem kaj se vse. Torej, le zgolj najboljsa opcija mleka (vitamini, minerali itd) za otroka. Ostalo si pa sama dodala.
  Pa lep dan ?

  Odgovori
  • admin
   23. februarja, 2018 at 14:14

   Upam, da sem se zmotila, ampak se jih je po tem zapisu javilo se par, ki so ga vzele enako kot jaz… mogoce pa smo samo malo preobcutljive, ker konstantno prihaja do bombardiranja in nekega prikritega obsojanja. Ni pa bil to edini povod za zapis, samo zadnja izmed zadev, ki so mi dale misliti v tej smeri 🙂 In se enkrat, bistvo tega zapisa sploh ni dojenje (ki ga izjemno podpiram, bi z veseljem se dojila!), ampak zelja, da bi vse malo pomislile, preden zapisemo kaj, kar zna nekoga prizadeti 🙂 🙂

   Odgovori
   • admin
    23. februarja, 2018 at 14:20

    A, pa zakaj me sploh zmoti taksna stvar in ne morem kar tako mimo… predstavljaj si, da se tvoj otrok preprosto noce dojiti, nacrpas nic, ceprav imas mleko, potem pa preberes, da je tvoja edina opcija po mnenju nekoga pravzaprav kot da mu v usta zlivas strup. Ni prijeten obcutek, res ne 🙂

    Odgovori
  • Lili
   23. februarja, 2018 at 15:14

   Samo moje skromno mnenje…mislim, da je Lara podala več kot dovolj tehtnih in argumentiranih razlogov za tale zapis in, da zato niti malo ne pretirava (kar nenazadnje kaže tudi odziv). Tudi, če naj bi bil zapis glede dojenja res tako nedolžen (morda bi veljalo dodati tudi kak link do njega, če se že sklicujete nanj), so pa drugi argumenti povsem dovolj in z njimi se, mislim da bolj ali manj vse, več kot strinjamo. Bolj se mi zdi, da je stopila na žulj avtorju tega zapisa (ali pa nekomu, ki ga je delil) in, ki sedaj pač trdi, da pretirava(mo).

   Pa brez zamere

   Odgovori
   • admin
    23. februarja, 2018 at 20:25

    ❤️

    Odgovori
 • Sabina
  23. februarja, 2018 at 14:03

  Se popolnoma strinjam! Doma imam 3 meseca starega sina in skos poslušam samo pametovanje. Ena kolegica mi pravi, da ga mam premalo oblečenega, druga mi pravi, da je preveč. Ena pravi, da je 22 stopinj prevroče v stanovanju, druga, da je premrzlo. Poslušam tudi, kako razvajam otroka s tem, da mu dam joško vedno, ko si jo zaželi, pa čeprav je to vsako eno uro. “Pol pa ne bos nikoli nikamor mogla iti brez njega.”, “Daj mu adaptirano, bo bolj sit.”, “Si ziher, da maš zadosti mleka?” Al pa: “ja otrok je žejen, daj mu čaj ali vodo”.. En mesec in pol sva bila krvave boje z dojenjem, končno nama je uspelo, potem pa dobivaš take “nasvete”, da začneš dvomiti vase in sposobnost biti mama. Menim, da se vsaka mama trudi po svojih najboljših močeh za vzgojo svojega otroka. In NIHČE ne pozna tebe in tvojega otroka tako kot ti.

  Odgovori
  • Urška
   23. februarja, 2018 at 14:56

   V 6.mesecih se vsaj 5min na dan počutim nesposobna in slaba mama. 6.mesecev dojim in dodajam, ker pač drugače ne gre. Moja gospodična ima zdaj 5,5kg, ja vem za marsikoga minimalno 1kg premalo. Prve 4 mesece sem probala vse, da bi se več dojila, da bi več am pojedla in zdaj sem se sprijaznila, da pač tako je. Težko je nekomu, ki ima istočasno otroka kot ti razložit, da pač manj poje in da vržem več am v lijak kot ga popije. Hvala za suportivno pediatrinjo, ki me je znala vsak mesec pomirit, da niso vsi otroci po enakem kopitu.

   Odgovori
  • admin
   23. februarja, 2018 at 15:13

   Ah, vsak otrok je drugačen in ravno v tem je čar! Dokler so zadovoljni, nasmejani in pridobivajo na teži že niso lačni :))

   Odgovori
  • admin
   23. februarja, 2018 at 20:30

   Haha, enkrat je za mano tekla gospa, ki jo je grozno skrbelo, ker Julija pri 12 stopinjah, sončnemu dnevu in brezvetrju ni imela kape. Bolj, kot sem ji razlagala, da je to namenoma ker ji ne zelim “razvadit” uses, bolj me je prepricevala da bo fasala najmanj pljucnico. No, letos je med redkimi, ki sploh se ni bili bolni (trkam, trkam, trkam!), pa ceprav mi je neznana teta skoraj socialno klicala :))

   Odgovori
 • Katerina
  23. februarja, 2018 at 14:40

  Se podoišem pod tem postom. Ravno danes mi je kolegica pametovala, da bom z nosilko otroka razvadila in bo potem jo bom moral imeti vedno v naročju, pa da je nosilka samo za tiste starše, ki se jim ne da ukvarjat z otroci, saj je lažje jih dat v nosilko in je mir, pa da “sej ni panike, če dojenček 5min joka, dokler ti mal pospraviš, sej se mora navadit, da ne boš vedno zdraven”. Hallooo, pa ta punca sploh ni mama ??‍♀️

  Odgovori
  • admin
   23. februarja, 2018 at 20:26

   Haha ja, take so pa sploh s taveliko zlico vso pamet sveta pojedle :))

   Odgovori
 • Sandra
  2. marca, 2018 at 13:02

  Če sem prav zasledila o čem se gre.. je to potem ena izmed tistih mam, ki je delila ta zapis na svojem IG storyu a drugače pa na veliko dela reklamo za Herobility in Twistshake flaške, ki so v prvi vrsti namenejene hranjenu z AM ter pita otroka s sadnimi ploščicami iz Dm-a in kašicami iz Hoferja.

  In btw nimam niti proti dojenju niti zgoraj naštetim stvarem čisto nič proti ampak naj me koklja brcne če gre to dvoje skupaj, ampak ja.. denar je pač sveta vladar ?

  Odgovori
 • Anja
  17. aprila, 2018 at 12:23

  To pametovanje se zacne ze z zanostvijo kjer je umetna tudi tabu kot am. Zalostno in res nihce ne pomisli na ozadje zgodbe. Hvala za ta zapis in cim manj obremenjevanja s takimu bedarijami, dokler je otrok srecen in mama mirna se svet vrti v pravo smer.

  Odgovori
  • admin
   18. aprila, 2018 at 22:33

   Ah, na marsikaj ljudje ne pomislijo… kot je rekel Einstein, samo dve stvari sta neskoncni… ?

   Odgovori

Oddajte komentar

To spletno mesto uporablja Akismet za zmanjšanje neželene pošte. Preberite, kako se obdelujejo vaši komentarji .