Bazen misli / Predstavljeno

V iskanju lepega nasmeha

Zobje so zame ena izmed najpomembnejših stvari, ki bi jih po mojem mnenju morala imeti na svoji listi prioritet urejenosti vsaka, daleč pred umetnimi nohti, pudri in šminkami. Če sem še pred leti verjela, da je vse, kar rabim zobna ščetka in občasni obisk zobozdravnika, da pokrpa morebitne luknje, me je v zadnjem času srečala pamet – seveda pa me je prej moralo nekaj udariti po glavi. Ko sem zanosila, sem prvič začela opažati težave z dlesnimi, na začetku blage krvavitve pri ščetkanju, ki so na določenih mestih počasi prerasle v dejansko umikanje od zoba, stanje, ki je na žalost nepovratno in lahko le delaš na zajezitvi nadaljnje škode. Prav zato sem se odločila, da obiščem nekoga, ki mi bo povedal, kakšno je sploh realno stanje, predvsem pa znal res strokovno svetovati, da se končno naučim pravilne nege.

Prvi obisk v Dentoteki je bil pravzaprav Ustni Wellness, ki obsega posvet s strokovnjakom, odstranjevanje mehkih zobnih oblog in temeljito čiščenje medzobnih prostorov, masažo dlesni z olji ter navodila za pravilno nego, takrat pa sem tudi ugotovila, da sem se vsega lotila čisto narobe že v sami osnovi. Za takšne občutljive dlesni je bila moja električna zobna ščetka čisto preagresivna in je samo še pripomogla k umikanju dlesni od zob, zato so mi svetovali klasično s podaljšanimi ščetinami, ki površinsko očistijo tudi žepke. Stestirala sem tudi kup različnih zobnih nitk in končno našla pravo, ki jo zdaj pridno uporabljam že par mesecev vsak večer in bog, o bog… kako sem 27 let živela z vsem tem med zobmi!?

Naslednjič sem bila naročena na merjenje obzobnih žepov, ki me je res fasciniralo, saj je njihova sonda naprave povezana z računalnikom, ki ti sproti tolmači rezultate. Na grobo, vsak zob preverijo na treh mestih, manjša kot je globina obzobnega žepka, boljše je, vse, kar je nad številko 3 pa je že kritično. Hkrati preverijo, koliko mest zakrvavi in tako na koncu točno veš, kje so mesta, na katera moraš biti pri higieni še posebaj pozoren, saj krvavitev pomeni vnetje dlesni. Pri meni so bile te številke več ali manj dvojke, na dveh mestih pa trojka, točno tam čisto zadaj, kjer ponavadi najtežje manevriramo s ščetko, zato mi je ustna higieničarka naročila, naj pridem naslednjič še na čiščenje zobnega kamna, saj se v tem stadiju da večino sanirati že s tako preprostim, neinvazivnim posegom.

Tretji del je tako obsegal čiščenje trdih zobnih oblog, ki je načeloma optimalno na vsake pol leta, jaz pa sem ga zadnje čase kar malo zanemarila in je bilo malce bolj neprijetno kot ponavadi, vseeno pa ne nevzdržno. Občutek po takšnem čiščenju je reeees vrhunski, predvsem pa se mi je zaradi njega in pravilne domače nege končno res popolnoma ustavilo krvavenje, ki je posledica bakterij, ki se nam sicer nabirajo v teh težko dostopnih kotičkih. Hkrati so mi isti dan vzeli še odtis za opornico, ki so jo z njim izdelali za zadnji, meni najljubši korak – beljenje!

Ker je cilj, da se sklenine ne poškoduje, se s tem postopkom beli postopoma, cca. 12 dni. Vsak dan v opornico naneseš belilno sredstvo, pustiš dve uri, zobje pa se posvetlijo za 2-3 odtenke. Sama sem imela dokaj bele že v osnovi, me pa vseeno zanima, kakšen bo končni rezultat, saj je to nekaj, kar sem si želela že leta. Vam pa v vsakem primeru poročam!

 

L. ❤️

 

 

 

*Objava je nastala v sodelovanju s podjetjem Dentoteka*

 

Ni komentarjev

    Oddajte komentar

    To spletno mesto uporablja Akismet za zmanjšanje neželene pošte. Preberite, kako se obdelujejo vaši komentarji .