Predstavljeno

Vsestranski magnezij

Img 5851 Jpg

Sama do prve nosečnosti praktično nisem jemala prehranskih dopolnil – pri dobrih 20., ko smo na vrhuncu telesne pripravljenosti in odpornosti, se nas na žalost verjetno večina še niti ne zaveda, kako hitro se lahko zadeve obrnejo.

V drugem tromesečju, ko sem bila noseča z Julijo, se mi je najprej pojavilo grozno otekanje nog (ko rečem grozno, to mislim resno – eno stopalo sem imela št. 39, drugo pa zaradi vse vode 41!), nato pa so sledili še grozljivi nočni krči v celem spodnjem delu telesa. To je izgledalo tako, da sem se sredi noči, kar na lepem zbudila v mišičnem krču, dobesedno v solzah od bolečine, Jaka pa mi je moral sredi noči masirati mišico, da je pritisk vsaj toliko popustil, da sem lahko sama začela z razgibavanjem. Ko se težava ni umirjala, ampak je postajala vse pogostejša, mi je zdravnica svetovala dodajanje vitamina B ter magnezija, ki sta zadevo dejansko izboljšala praktično čez noč, tako da sem se potem prav tepla po glavi, zakaj hudiča nisem šla prej po nasvet, namesto da sem se po nepotrebnem tako mučila. Kasneje pride prav tudi pri blaženju tistih neprijetnih, toda neškodljivih občutkov ob otrdevanju maternice, ko se telo pripravlja na porod, ki so mene tokrat doleteli ekstra hitro – ne vem, ali je to posledica operacije, tretje nosečnosti, ali pa kakšnega drugega faktorja – takrat preprosto spijem še eno vrečko, pa se stanje umiri.

Img 5744 2 trebuh v normalnem stanju

Img 5739 2 krč maternice, slikano minuto prej

Ko sem se tako prvič odpravila v nabavo, sem se tudi prvič poglobila v različne znamke ter delovanje magnezija na splošno, saj sem bila prej prepričana, da je to zadeva, ki jo potrebujejo samo resni športniki, za nas, navadne smrtnike pa je dodajanje totalno nepotrebno. V osnovi in neki teoriji je temu dejansko tako, ampak stres, premalo popite vode, nosečnost, kava, alkohol (ki ga sicer trenutno seveda sama ne pijem) ipd. v modernem svetu pač botrujejo marsikateri težavi in primankljaju. Ste vedeli, da je celo v zemlji, kjer raste naša zelenjava, zaradi kemičnih gnojil in pesticidov zelo majhna vsebnost mineralov, veliko manjša kot tista, ki so obdelovali naši dedki in babice!? Magnezij med drugim pomaga pri zmanjševanju utrujenosti, ohranjanju zdravih zob in kosti, boljši presnovi, delovanju mišic in živčnega sistema… dejansko ima kup nekih prednosti, pa ga kar nekako zanemarjamo. Sama imam med drugim res hude migrenske napade, za katere mi je splošna zdravnica predlagala, da takoj, ko začutim, da se bližajo, povečam vnos magnezija – moj edini pomislek je bil, kako bom vedela, kdaj je dovolj oz. preveč, da se ne predoziram. Njena razlaga (ki je enaka tistim iz drugih tujih študij, ki sem jih kasneje brala) je, da se zdravemu človeku z normalno delujočimi ledvicami to praktično ne more zgoditi, saj se izloči preko urina, stranski učinek res velikih odmerkov pa so lahko blažje prebavne motnje.

Na koncu sem imela le še težavo, da na trgu, preplavljenem s tovrstnimi dopolnili, izberem enega. Po moji mini raziskavi sem ugotovila, da želim magnezij v obliki citrata, saj ima najboljšo biorazpoložljivost, kar 90%, brezvodne različice pa še dodatno izboljšajo absorpcijo – poenostavljeno, tovrstne formulacije omogočajo, da telo absorbira skoraj ves citrat. Iskala sem samo takšne v obliki praška, hkrati pa po možnosti brez tipičnega kredastega okusa in verjetno me je ravno zato na koncu navdušil Avenobov BlueMag. Le ta ima okus po borovnici (jaz bi ga opisala kot blag sok), hkrati pa zaradi nje deluje še antioksidativno in prispevajo k zdravi želodčni in črevesni sluznici, kar hkrati rešuje še morebitne zgornje nevšečnosti, tako da je win-win zadeva.

Upam, da bo tole še komu olajšalo oziroma skrajšalo kakšno težavico, vseeno pa prosim, prosim, upoštevajte, da sama nisem kompetentna za postavljanje diagnoz, nisem zdravnik in posledično naj vam tole služi le kot orientacija ter moja osebna izkušnja!

 

L. <3

 

 

 

 

*Objava je nastala v sodelovanju s podjetjem Sensilab*

 

Ni komentarjev

    Oddajte komentar

    To spletno mesto uporablja Akismet za zmanjšanje neželene pošte. Preberite, kako se obdelujejo vaši komentarji .